آخرین اخبار

19. فروردين 1397 - 7:20   |   کد مطلب: 32960
عدم مدیریت صحیح در حفظ منابع و ذخایر آبی از یک سو و عدم توجه عموم مردم از کشاورزان و باغداران گرفته تا سایر افراد از سویی دیگر، همگی دست به دست همه داده اند، تا این روزها و در این شرایط میزان کم بارش ها، برخی کارشناسان وقوع خشکسالی مستمر را در استان همدان پیش بینی کنند.

به گزارش خبرنگار رودآور؛ در سال های اخیر در کشور و محدودتر نگاه کنیم در استان همدان به طور عمده با کاهش بارندگی ها و خشکسالی های مستمر روبرو بودیم، تا جایی که حتی در سال های گذشته گفته شد که خشکسالی امان از درختان گردو که محصول اصلی تویسرکان یکی از شهرستان های استان است را برده است.

*کشت محصولات پرآب بر در شرایط بحرانی آب!

با کاهش بارندگی ها گاهی شاهد هستیم که برخی منابع آب های سطحی استان خشک و یا رو به کم آب شدن پیش رفته است، از طرفی دیگر هم با عدم مدیریتی صحیح شاهد بهره برداری از محصولات کشاورزی پر آب بر هستیم که نمونه این دست گزارش ها را با این عنوان "آب نیست یا مدیریت آب نیست؛ صادرات 14 هزار تن سیب زمینی با بیش از 12 میلیارد لیتر آب مصرفی آن هم در شرایط بحران آبی!"را در سایت خبری رودآور مشاهده کردیم  که در آن آمده بود، "در حالی که با کاهش 40 درصدی بارندگی ها در سال زراعی جاری در استان همدان روبرو بودیم، گفته شده که 90 درصد آب مصرفی استان همدان در حوزه کشاورزی استفاده می شود و تنها در یک حوزه شاهد صادرات 14 هزار تن سیب زمینی با بیش از 12 میلیارد لیتر آب مصرفی آن هم در این شرایط بحران آبی هستیم."

کاهش بارندگی، تبخیر و تعرق و تغییر نوع بارش، کاهش سطح آب های زیرزمینی به دلیل استفاده نامناسب از منابع آبی، افزایش برداشت از طریق چاه های عمیق برای مصارف کشاورزی عدم فرهنگ سازی عمومی در جامعه در راستای صرفه جویی همه و همه به منابع آبی استان لطمه وارد کرده است.

*کاهش 40 درصدی بارش ها نسبت به مدت مشابه سال گذشته در استان همدان

روز گذشته بود که «منصور ستوده» مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان از کاهش 40 درصدی بارش های در مقام مقایسه با مدت مشابه سال گذشته در استان خبر داده بود.

وی گفت: در سال زراعی جاری تاکنون میزان بارش ها تنها با ۱۱۴ میلیمتر در استان همدان بوده، ستوده همچنین از بهبود نیافتن وضعیت ذخایر آبی همدان حتی با وجود بارش های اخیر خبر داد و عنوان کرد: این میزان بارش ها در مقام مقایسه با متوسط بلندمدت تا تاریخ مشابه با کاهش ۳۸ درصدی روبرو بوده است.

مدیرعامل شرکت آب‌منطقه‌ای استان همدان اظهار کرد: در محدوده مطالعاتی همدان ـ بهار ایستگاه سد اکباتان هم ۳۹ درصد کاهش را نشان داده و  ایستگاه وسج محدوده مطالعاتی نهاوند نسبت بهمدت مشابه سال گذشته با کاهش ۳۱ درصدی بارندگی ها مواجه شده است.

ستوده ادامه داد: در ایستگاه وراینه محدوده مطالعاتی نهاوند ۱۴۷ میلیمتر بارش ثبت شده بوده که 62 درصد کاهش بارندگی نسبت به مدت مشابه سال گذشته را نشان می دهد.

* انسدادچاه های غیرمجاز برای حفاظت از منابع آبی/وضعیت منابع آبی در سطح استان رضایت‌بخش نیست
وی همچنین گفته که تا حدودی می توان با انسداد چاه های غیرمجاز در مصرفه آب صرفه جویی کرد از این رو شاهد مسدود شدن دو هزار و 703 حلقه چاه آّب در سطح استان از سال 93 تاکنون بوده ایم که در واقع با این انسداد حلقه های چاه آب غیرمجاز 223 میلیون مترمکعبی در مصرف آب صرفه جویی شده است.
وی عنوان کرده که بیشترین چاه‌های غیرمجاز در کبودراهنگ، رزن و همدان به ترتیب با  795حلقه، 487حلقه و 335حلقه بوده که همگی مسدود شدند.

مدیرعامل شرکت آب‌منطقه‌ای استان همدان تأکید دارد که در حال حاضر با توجه به اینکه وضعیت منابع آبی در سطح استان رضایت‌بخش نیست، حفاظت همه جانبه و جدی از این منابع می بایست برای همگان یک اصل باشد و آن را برای خود یک احساس تکلیف بدانند.

*آبی را هم که به سختی تأمین می کنند، به راحتی به با فعالیت معدنی آلوده می شود
از سویی دیگر شاهد بهره بری نامناسب از سدها و عدم توجه به تأمین آب شرب سالم در تویسرکان هستیم، همچنان که در گزارش های مکرری در سایت خبری رودآور آمده است که کارشناسان می گویند معدن بالا دست سد سرابی با ضوابط و دستور العمل های زیست محیطی مطابقت ندارد و گفته می شود آب شرب یک شهر را به خطر انداخته" تا جایی که حتی مدیرعامل شرکت آب‌منطقه‌ای استان همدان روز گذشته در مصاحبه ای با خبرنگار رودآور، با تأکید بر اینکه طبق قانون جلوگیری از آلودگی آب بر عهده حفاظت از محیط زیست است، گفته بود که؛ با این وجود آب‌منطقه‌ای از فعالیت معدن بالادست سد سرابی به دستگاه قضایی شکایت کرده است.
اینجا آبی را هم که به سختی و متحمل شدن هزینه های بسیار تهیه می شود، به راحتی با اجازه دادن به فعالیت معدنی آلوده می کنند.
*روزگار ناخوش احوال تالاب های همدان/بحران خشکسالی، نفس تالاب ها را هم گرفته

روزگاری در استان همدان تالاب های زیبایی محلی برای جذب توریست و گردشگر بود اما کم کم، این تالاب ها نیز با تغییر اقلیم به سمت خشکسالی آن هم به طور عمده به دلیل استفاده نامناسب و بی رویه از منابع آبی، کاهش بارش ها و همچنین فرهنگ نامناسب و ناصحیح کشت محصولات کشاورزی، رفته است.

در استان همدان پنج تالاب موجود است، که علاوه بر جاذبه های گردشگری، تأمین کننده بخشی از سفره‌های آب زیرزمینی هم محسوب می شوند.

*سال های خشکسالی در انتظار همدانی ها!
به گزارش رودآور؛ عدم مدیریت صحیح در حفظ منابع و ذخایر آبی از یک سو و عدم توجه عموم مردم از کشاورزان و باغداران گرفته تا سایر افراد از سویی دیگر، همگی دست به دست همه داده اند، تا این روزها و در این شرایط میزان کم بارش ها، برخی کارشناسان وقوع خشکسالی مستمر را در استان همدان پیش بینی کنند که نیازمند عزم جدی مسئولان و همکاری اقشار مختلف مردم برای حفاظ از منابع آبی را می طلبد که آن هم نیازمند یک فرهنگ سازی عمیق است.

*این خبربازنشر است و در راستای تکرار گزارشی در زنگ خطر کم آبی برای هم استانی ها منتشر می شود.اصل خبر 29 بهمن سال گذشته منتشر شده است.

زنگنه 

انتهای پیام/

ایمیل: roodavar1@gmail.com سامانه پیامکی رودآور ۳۰۰۰۸۸۳۳۰۰۰۰۶۱

دیدگاه‌ها

شاید همه گمان کنند که سد سرابی تویسرکان آب خوبی ذخیره دارد اما اگر بدانید طی سالهای اخیر و ورود حجم بالایی رسوب از فعالیت معدنی به داخل مخزن سد و پر شدن بیش از سی درصد مخزن سنگ از رسوب آن موقع ناراحتی انسان را در بر می گیرد ای کاش وعده ها محقق می شد و ساخت سه رسوب گیر در بالای سد سرابی انجام می پذیرفت و سودجویان معدن سنگ مانع ساخت این رسوبگیرها در دهانه رودخانه سرابی به سد نمی شدند

دیدگاه شما

صندوق خیریه
همدان پرس
آب و هوای تویسرکان