آخرین اخبار

10. مهر 1397 - 7:22   |   کد مطلب: 34553
از آنجا که اقتصاد عمده مردم تویسرکان با توجه به تک محصولی بودن شهرستان، به تولید گردو وابستگی تنگاتنگی دارد، ضرورت توجه به ارائه آموزش های لازم چه درخصوص نحوه مقابله با سرمازدگی و چه در زمان گردوتکانی بیش از پیش احساس می شود و مردمی که این روزها خواستار زمینه سازی برای با بهره گیری از امکانات و تحقیقات پژوهشی و علوم روز دنیا در کاهش خسارات مالی و جانی در حوزه تولید گردو هستند همچنان چشم انتظارند تا مسئولان تکانی به خود بدهند.

به گزارش خبرنگار رودآور، گویا به گفته مومیوند، فرماندار تویسرکان قرار است در اواسط مهر ماه سال جاری جشنواره گردو در تویسرکان برگزار شود، برگزاری این جشنواره برای معرفی شهرستان و جاذبه های گردشگری و توریستی آن فرصت مناسبی است که کمتر به دست می آید.

با این وجود عمده این جشنواره ها به نوعی تنها فرصت سوزی بوده و بهره ای از نظر آموزش های مطلوب و مناسب برای باغداران گردو در حوزه گردوتکانی نداشته است، چرا که هر ساله شاهد هستیم گردوتکانانی از درخت گردو سقوط کرده و خدایی ناکرده یا جان به جان آفری تسلیم کردند و یا قطع نخاع شده اند و در حالت کمی مناسب دست و پایشان شکسته شده است.

اگر این روزها به بیمارستان تویسرکان مراجعه کنیم شاهد چنین اتفاقاتی خواهیم بود که حتی روز گذشته چندین گردوتکان که از درخت گردو سقوط کرده بودند به بیمارستان های ملایر و همدان اعزام شدند.

ماجرای اصلی همان جشنواره گردو است که به طور عمده از آن بهره نگرفته اند و آنچه بر جای مانده فرصت سوزی آموزشی در مهمترین جشنواره برای مهمترین محصول اصلی تویسرکانی ها است.

فرصت سوزی آموزشی در جشنواره گردو

موضوعی که بارها و بارها قبل از برگزاری جشنواره های متعدد از سوی خبرنگاران محلی گفته شده و آن گونه که باید متولیان امر به آن نپرداخته اند، سرمازدگی باغات و آموزش کشاورزان و باغداران و نحوه سرشاخه زنی همه داستان آموزشی در حوزه گردوی تویسرکان نیست بلکه زمینه سازی برای ورود دستگاه ها و ماشین آلات کشاورزی در راستای گردوتکانی و ارائه آن به باغداران با تسهیلات ارزان قیمت و نحوه چگونه بالارفتن از درختان سر به فلک کشیده گردو به گونه ای که خطر جانی برای گردوتکانان نداشته باشد هم  باید جز اصلی جشنواره باشد و انتظار می رود لااقل در جشنواره گردوی سال جاری چنین برنامه های جانبی برگزار شود.

سال های گذشته شاهد فوت تعدادی از گردوتکانان تویسرکانی به دلیل سقوط ار درختان گردو بودیم/حادثه برای و گردوتکان در روز گذشته

در چندین سال اخیر بودند تعدادی از گردوتکانان که با سقوط از درختان گردو جان به جان آفرین تسلیم کردند و یا اینکه دچار ضایع نخاعی و یا حتی مغزی شدند، تعداد دست و پاهای شکسته شده را هم به آسیب دیدگان باید اضافه کرد و این روزها همچنان عمده گردوتکانان با خطر پرت شدن از درخت گردو مواجه هستند، به طوری که بنا به گزارش غیررسمی که به دست آمده، روز گذشته پنج گردو تکان به دلیل وضعیت نامناسب به بیمارستان های ملایر و همدان اعزام شدند.

و اما تا پایان فصل گردو تکانی خانواده های گردوتکانان با ترس و لرز هر روز باید شاهد بالارفتن از درختان گردو باشند که نکند شاخه ای شکسته شود و یا اتفاقی دیگری روی دهد.

مسئولان برای آموزش گردوتکانان، تکانی نخوردند

الوندی یکی از باغداران تویسرکانی است، او در گفت و گو با خبرنگار رودآور، برند شدن گردوی تویسرکان یک طرف ماجرا است و حفظ جان گردوتکانان طرف دیگر ماجرا.

وی اظهار کرد: متأسفانه آن طور که باید در زمینه آموزش افراد به ویژه در فصل گردوتکانی،،  این مسئولان تکانی به خود ندادند و به ارائه آموزش های لازم نپرداختند، من به خاطر پرت شدن از درخت گردو در سال های گذشته، نمی توانم محصولم را برداشت کنم به این دلیل چند کارگر گرفته ام، از طرفی هم برخی ازاین کارگران بیمه نیستند و هر آن امکان هر خطری وجود دارد و اگر حادثه ای روی دهد، نمی دانم چگونه جوابگوی زن و فرزندشان باشم.

برای امرار معاش، چاره ای جز گردوتکانی ندارم

سلیمانی یکی دیگر از گردوتکانانی است که در روستای لامیان زندگی می کند و باغی ندارد و کارگری تنها منبع درآمدش است و البته در فصل گردوتکانی با به جان خریدن هر اتفاق پیش روی، از درختان گردو بالا می رود، از این شاخه به آن شاخه و گردوها را می تکاند.

او در گفت و گو با خبرنگار ودآور، عنوان کرد: گردوتکانی کار سختی است، اما در شهر تویسرکان با این وضعیت ساخت و ساز و رکود در بازار، به هر دری هم که بزنیم به زحمت نان شب زن و فرزندانمان تأمین می شود، بالاجبار در فصل گردوتکانی به کمک باغداران می آیم، پول خوبی به نسبت به دست می آورم، اما با پرت شدن از درخت اگر پا یا دستم شکسته شود باید یک ماهی خانه نشین شوم و خدانکند که اتفاق دیگری برایم بیافتد.

او با وجود ترس از این کار چاره ای جز گروتکانی ندارد و تنها خواسته اش این بود که امید داشت برای آموزش بالارفتن از درخت کسی او را همراهی می کرد.

از فرصت جشنواره برای آموزش گردوتکانان و معرفی و تحقیق برای ساخت ماشین آلات روز دنیا بهره نگرفته اند

محمدظاهری هم یکی از باغداران گردو در تویسرکان است، او هم گفت: بالا رفتن از درختان قد کشیده گردو در برخی نقاط تویسرکان با توجه به شرایط جغرافیایی و وجود درختان در پستی و بلندی های کوهپایه ای مزیت بر علت شده، تا گردوتکانان تعادل لازم برای انجام کار خود را نداشته باشند و اگر آموزشی ارائه می شد شاید شاهد این همه حوادث در فصل کردوتگانی نبودیم.

وی اظهار کرد: انتظار این بود در حواشی جشنواره گردو در سال های گذشته به ماشین آلات جدید می پرداختند و از متخصصان این حوزه دعوت می کردند تا سری به تویسرکان بزنند و با توجه به ارتفاع درختان و محل رویششان و همچنین نیازمندی های گردوتکانی ها، دست به تحقیق و تفحص برای ساخت دستگاه های گردوتکانی مناسب می زدند تا جان کسی به خاطر نیافتد.

برخی گردوتکانان نه بیمه اند و نه از تجهیزات لازم برای بالارفتن از درختان بهره مند

شهروندی دیگری هم عنوان کرد: سالیان سال است که وضیعت عمده بیمه کارگران گردو تکان مشخص نیست، آنان هنوز از تجهیزات لازم بای بالارفتن از درختان سربه فلک کشیده گردو بهره ای نبرده اند.

وی اظهار کرد: تأمین خرج و مخارج زندگی و امرار معاش این روزها بسیار سخت است و اگر خدایی ناکرده گردوتکانی جانش را در حین چیدن گردو از دست بدهد، معلوم نیست چه آسیب های روح و روانی بسیاری بر خانواده او تحمیل می شود و اگر فرزندش هم در پای درخت گردو باشد و شاهد ماجرا که دیگر هیچ.

به گزارش رودآور، سال 95 بود که «محمدعلی طهماسبی» معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور باغبانی در جشنواره گردو با بیان اینکه ما به دنبال اصلاح باغات گردو به جای افزایش سطح زیر کشت هستیم ؛ گفت: در راستای مکانیزاسیون و صنایع تبدیلی گردو از نظر ارائه اعتبارات و تسهیلات مشکلی نداریم.

انتظار و مطالبه مردم...

و اما همچنان باغداران و گردوتکانان با مشکلات عمده ای روبرو هستند، از آنجا که اقتصاد عمده مردم تویسرکان با توجه به تک محصولی بودن شهرستان، به تولید گردو وابستگی تنگاتنگی پیدا کرده است، ضرورت توجه به افزایش تولید و بهره وری از این محصول همزمان با ارائه آموزش های لازم چه درخصوص نحوه مقابله با سرمازدگی و چه در زمان گردوتکانی بیش از پیش احساس می شود و مردمی که این روزها خواستار زمینه سازی برای با بهره گیری از امکانات و تحقیقات پژوهشی و علوم روز دنیا در کاهش خسارات مالی و جانی در حوزه تولید گردو هستند همچنان چشم انتظار حرکتی شایسته از جانب مسئولان شهرستان.

زنگنه 

انتهای پیام/

ایمیل: roodavar1@gmail.com سامانه پیامکی رودآور ۳۰۰۰۸۸۳۳۰۰۰۰۶۱

دیدگاه شما

صندوق خیریه
همدان پرس
آب و هوای تویسرکان