آخرین اخبار

13. فروردين 1396 - 7:24   |   کد مطلب: 27677
از گذشته های دور رسم بوده که مردم دیار تویسرکان در روز سیزدهم فروردین با تهیه آش سماق و رفتن به صحرا و با صرف این آش مقوی و با خاصیت بعد از حدود 13 روز خوردن غذاهای چرب در مهمانی دادن ها و مهمانی رفتن ها و نیز خوردن آجیل و شیرینی، از بیماری های مرتبط با صفرا و کبد جلوگیری می کردند و هنوز هم این سنت در برخی از خانواده ها پابرجاست.

به گزارش خبرنگار رودآور، امروز، سیزدهمین روز از فروردین به عنوان روز طبیعت نامگذاری شده است و با اسم "13 بدر" در بین ایرانیان مشهور است، روزی که مردم عزیز کشورمان بعد سپری کردن تعطیلات نوروزی در یک دورهمی همراه با اعضاء خانواده و گاهی گاهی هم با فامیل و آشنایان به دل دشت و صحرا می زنند و روز آخر از تعطیلات خود را در فضای سبز طبیعت می گذارند.

مردم هر دیاری در هر کجای ایران عزیزمان در این روز، رسم و روسوم های خاص خود را دارند و اما سنت زیبای تویسرکانی ها در این روز پختن آش سماق است.

به گفته بانوان این شهرستان در تویسرکان از قدیم رسم بوده که در روز سیزدهم فروردین آش هایی ترش مزه و به طور عمده به دلیل وجود گردو و سماق در تویسرکان آش سماق تهیه می کردند و با خود به صحرا می بردند.

این سنت قدیمی از آن جا ریشه دارد که از گذشته های دور رسم بوده که مردم دیار تویسرکان در روز سیزدهم فروردین با تهیه آش سماق و رفتن به صحرا و با صرف این آش مقوی و با خاصیت بعد از حدود 13 روز خوردن غذاهای چرب در مهمانی دادن ها و مهمانی رفتن ها و نیز خوردن آجیل و شیرینی، از بیماری های مرتبط با صفرا و کبد جلوگیری می کردند و هنوز هم این سنت در برخی از خانواده ها پابرجاست.

البته برخی ها هم از رشته به جای بلغور استفاده می کنند و دراین صورت به آش پخته شده، رشته سماق می گویند.

طرز تهیه آش سماق تویسرکانی: 

بلغور: 2 پيمانه 

عدس ريز: يك‌چهارم پيمانه
لوبياقرمز: يك چهارم پيمانه
پياز: يك عدد درشت 
سير: 2 حبه 
سماق: 150 گرم 
چغندر: معمولي : 2عدد متوسط 
گردو(خردشده:) يك‌دوم پيمانه 
روغن مايع:3 قاشق غذاخوري 
شكر 2 تا 3 قاشق غذاخوري 
نمك و زردچوبه: به ميزان كافي


طرز تهيه: ابتدا بلغور و لوبيا و عدس و سير را خوب شسته و با يك‌ونيم ليتر آب مي‌گذاريم تا بپزد. پياز را با زردچوبه سرخ كرده يا تفت مي‌دهيم و همراه با گردو و چغندر بعد از يك ساعت و نيم كه مواد آش به حالت نيم‌پز درآمد، به غذا اضافه مي‌كنيم. سماق را يك بار با آب سرد مي‌شوييم و 5/2 تا 3 ليوان آب گرم روي آن ريخته و به مدت 5 دقيقه مي‌جوشانيم و آب آن را صاف كرده شكر را به آن اضانه مي‌كنيم. 10 الي 15 دقيقه قبل از سرو غذا آب صاف شده سماق و شكر را به غذا اضافه مي‌كنيم.

و اما خاصیت سماق در ممانعت از ترکیب گلوکز با مولکول‌های پروتئین‌های حیاتی بدن باعث شده تا این‌ گیاه برای بیماران مبتلا به دیابت، مفید تشخیص داده شود. 

درباره خواص دارویی سماق گفته اند که در ممانعت از ترکیب گلوکز با مولکول‌های پروتئین‌های حیاتی بدن تا میزان ۸۰/۸% باعث شده تا این‌ گیاه برای بیماران مبتلا به دیابت، مفید تشخیص داده شود. درمان رماتیسم، نقرس و خاصیت ضد میکروبی این گیاه نیز به اثبات رسیده است. سماق برای دندان‌ درد مفید است و اشتها را تحریک می‌کند. 

لثه را تقویت و از خونریزی معده جلوگیری می‌کند. به‌دلیل داشتن تانن فراوان قابض و پاک کننده معده است. خوردن سماق تازه ایجاد مسمویت می‌کند. سماق از نظر طبیعت سرد و خشک است، قابض و مقوی معده است، از اسهال صفراوی و مزمن و  و آمدن خلط خونی از سینه جلوگیری می کند و خونریزی را بند می آورد. مالیدن سماق به دندان برای تقویت و استحکام لثه ها مفید است و مضمضه خیس کرده سماق در آب نیز برای زخم دهان و تقویت لثه ها مفید است. 

یادمان نرود امروز روز گرامیداشت طبیعت و انس با طبیعت هم هست و کاری نکنیم که به طبیعت آسیبی برسد.

زنگنه 

انتهای پیام/

ایمیل: roodavar1@gmail.com سامانه پیامکی رودآور ۳۰۰۰۸۸۳۳۰۰۰۰۶۱

دیدگاه شما

صندوق خیریه
همدان پرس
آب و هوای تویسرکان